Το φλεγόμενο σώμα | Ιστορίες από το Περού

Ετήσιο ερευνητικό εργαστήριο σωματικού θεάτρου
Μέσα από συνεχή και μακροχρόνια έρευνα πάνω στο σωματικό θέατρο οι σκηνοθέτες Αλέξανδρος Ράπτης των Hippo Theatre Group και Μελίνα Σκούφου της Συμμορίας του Ήλιου, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα ταξίδι εξερεύνησης.
Έναρξη εργαστηρίου τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2024
Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις γνωριμίας, εμπιστοσύνης, ρυθμού, ψυχο-σωματικής ενεργοποίησης και έκφρασης και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς με στόχο την δημιουργία και τη σύνδεση της ομάδας. Μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης του σώματος θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα και να διερευνήσουμε τα όρια του σώματος του κάθε συμμετέχοντα.
Σε δεύτερη φάση συνεχίζοντας να εξερευνούμε τις δυνατότητες του σώματος, και έχοντας συνδεθεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας μίας performance σωματικού θεάτρου. Αφορμή θα αποτελέσουν κάποιοι μύθοι από το Περού, οι οποίοι μέσα από τις έντονες εικόνες των στοιχείων της φύσης και την μεταφυσική θεματική τους, μας ενέπνεσαν για μια σωματική διευρεύνηση της σκηνικής τους απόδοσης.
Με βάση τους μύθους θα αναζητήσουμε ερεθίσματα και πηγές έμπνευσης από τα προσωπικά μας βιώματα, από άλλους καλλιτέχνες και από διαφορετικές μορφές τέχνης (ποίηση, ζωγραφική, μουσική, γλυπτική, λογοτεχνία, αφήγηση, κ.ά), με στόχο τη σύνθεση του δικού μας υλικού.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ενθαρρύνουμε την κατάθεση και την ανταλλαγή προσωπικής σκηνικής γνώσης και τεχνικής από τους συμμετέχοντες, με στόχο την καλλιτεχνική ζύμωση και την ενίσχυση της ομαδικής διαδικασίας και έρευνας.
Το εργαστήριο θα καταλήξει σε μία σύνθεση υλικού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε κοινό.
Οι εμψυχωτές – σκηνοθέτες του εργαστηρίου θα καθοδηγήσουν βήμα βήμα αυτή τη διαδικασία:
Ο Αλέξανδρος Ράπτης θα εισάγει στοιχεία από το kinemo, μια μέθοδο προσέγγισης της θεατρικής πράξης με βάση το σώμα. Το kinemo δημιουργήθηκε από την ομάδα Hippo Theatre Group μετά από πολύχρονη μελέτη πάνω στο σωματικό θεάτρο και αφορά σε έννοιες όπως η τελετουργία και η θεατρική πράξη, η ιερότητα του σώματος, η θετική ενέργεια, η υποκριτική ως αυτοθυσία και λύτρωση. Πρακτικά η μέθοδος kinemo βασίζεται στην έξαρση της σωματικής έκφρασης και απαιτεί έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από τον ηθοποιό. Η μέθοδος μιλάει για μια ανάγκη επικοινωνίας που υπερβαίνει τον λόγο. Πλήρης ανάλυση και περιγραφή του έχει αποτυπωθεί στο σχετικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη (kinemo, 2018).
Η Μελίνα Σκούφου, στην αναζήτηση για ένα “θέατρο ουσίας” και μέσα από την εμπειρία παραστάσεων και εργαστηρίων, έχει ερευνήσει τεχνικές σωματικού θεάτρου και θεάτρου της επινόησης με αφετήρια το σώμα, καθώς και τη σύνθεση των δύο αυτών προσεγγίσεων. Η εκπαίδευση που παρέχει βασίζεται στη δραματουργία του σώματος και στη δυναμική της ομάδας, αναπτύσσοντας τη ροή ενέργειας της ομάδας, δημιουργώντας εικόνες μέσα από τη γλυπτική του σώματος, έτσι ώστε το σώμα γίνεται μέσο αφήγησης μιας ιστορίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών ή σχολών χορού, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στο σωματικό θέατρο.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο προϋποθέτει την προθυμία δέσμευσης στην διαδικασία της έρευνας με τακτική συμμετοχή των μελών της ομάδας.
Έναρξη εργαστηρίου τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2024
Πότε: Κάθε Δευτέρα 18:00-22.00
Κόστος: 80 ευρώ / μήνα
Πού: Στη Συμμορία του Ήλιου, Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα
Τηλ. επικοινωνίας- εγγραφές: 6974828873
ή στείλτε το μήνυμά σας στο toflegomenosoma@gmail.com.
Art is our World
Βιογραφικά σημειώματα εμψυχωτών

Αλέξανδρος Ράπτης
Ο Αλέξανδρος Ράπτης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τμήματος Θεάτρου του Ε.Κ.Π.Α.
Είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, θεατρολόγος και συγγραφέας. Έχει σκηνοθετήσει έξι μικρού μήκους ταινίες (δύο φορές βραβευμένος σε φεστιβάλ) και πλήθος θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη (β΄βραβείο καλύτερης παράστασης στο διεθνές θεατρικό φεστιβάλ STRUS της Ουκρανίας).
Το 2009 ίδρυσε την θεατρική ομάδα Hippο (https://hippohippos.wix.com/hippo-theatre-group), που ενεργοποιείται στον χώρο του ενήλικου και του παιδικού θεάτρου, αλλά και του Eκπαιδευτικού Δράματος. Με την ομάδα έχει ταξιδέψει ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία.
Από το 2014 ως σήμερα έχει διοργανώσει και εμψυχώσει με συνεργάτες του θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Το 2017 παρέδωσε σεμινάριο με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας kinemo σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.
Έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το 2019 και το 2020 συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε. σκηνοθετώντας για την κεντρική εφηβική σκηνή του (“Παραμύθι για Δύο” του Φίλιπ Ρίντλεϊ), καθώς και στα πλαίσια του προγράμματος “Το Κ.Θ.Β.Ε. στην Εκπαίδευση”.
Κυκλοφορούν τα βιβλία του:
– Φουτουρία (κόμικ), εκδόσεις Παρουσία, 2015
– ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ – Ο Shakespeare στο κινηματογραφικό έργο του Akira Kurosawa, θεωρητική μελέτη, εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018
– kinemo, (δοκίμιο για το σωματικό θέατρο), εκδόσεις Αγγελάκη, 2018
– Despair, (θεατρικό μονόπρακτο), εκδόσεις Οροπέδιο, 2020
– Η πόλη των χαμένων ρομπότ, (παιδικό θέατρο) εκδόσεις Δωδώνη, 2022
– Αδέσποτα, (παιδικό θέατρο), εκδόσεις Δωδώνη, 2023
Μερικά αποσπάσματα από θεατρικές δουλειές του για ενήλικες:
– Mellonia (2017, ΧΩΡΟΣ, ΡΑΒΒΙΤΗOLE, Αποσπάσματα): https://youtu.be/nCuvzRk5Pdk
– Silence Speaks (2019, ΠΟΡΤΑ, ΚΘΒΕ, αποσπάσματα): https://youtu.be/AsEdiotheQM
– Παραμύθι για Δύο (2020, ΚΘΒΕ, trailer): https://www.youtube.com/watch?v=4YMUA4HBZfQ
– Απέθαντο (2021, ΘΕΑΤΡΟ 104, αποσπάσματα): https://youtu.be/En4YEAZNVhk

Μελίνα Σκούφου
Το 2012 ίδρυσε τον χώρο τέχνης «Συμμορία του Ήλιου», όπου διεξάγει εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου και δημιουργικής έκφρασης σε παιδιά και ενήλικες αλλά και στεγάζει πρόβες για θεατρικές παραστάσεις.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε τη ζωγραφική και τον αθλητισμό, να γράφει ποιήματα και όταν αγόρασε την πρώτη της κιθάρα άρχισε να τα μελοποιεί.
Το θέατρο ήρθε στη ζωή της ως ένας παραπάνω τρόπος έκφρασης. Σπούδασε Υποκριτική-Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2004-2008), απ’ όπου έχει λάβει Τιμητική Διάκριση για επιτυχημένη επαγγελματική πορεία μετά την απόκτηση πτυχίου. Σπούδασε στη σχολή σωματικού θεάτρου Duende School of Ensemble Physical Theatre (2015). Αποφοίτησε με Άριστα από το μεταπτυχιακό Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Έχει παρακολουθήσει -μεταξύ άλλων- μαθήματα και σεμινάρια ζωγραφικής, ακροβατικών, yoga, τελετουργικού (ολιστικού) θεάτρου, σωματικού θεάτρου, δραματοθεραπείας, εναλλακτικών θεραπειών, κιθάρας, μουσικής σύνθεσης, κ.ά.
Ως βοηθός σκηνοθέτη είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο («Αίας», σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008, -«Wolfgang», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008), με το Αμφι-Θέατρο («Λέσχη της Αυτοκτονίας», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, 2009), και άλλες θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα, δίπλα στους σκηνοθέτες Παντελή Δεντάκη, Δημήτρη Μυλωνά, κ.ά.
Ως σκηνοθέτις:
Τον Μάιο του 2014 σκηνοθέτησε την επιτυχημένη παράσταση «Εβίβα!» για δύο θεατρικούς χειμώνες (2014-2016) στην κεντρική σκηνή του Τρένου στο Ρουφ.
Τον Απρίλη του 2016, εμπνεύστηκε το Πλας ντε λα Κονκόρντ – Plateia Omonoias – Concord, τριήμερη περφόρμανς στην Πλατεία Ομονοίας, η οποία ήταν στο πλαίσιο του In Progress Feedback Festival και στην οποία συμμετείχε ως σκηνοθέτης και περφόρμερ.
Την άνοιξη του 2016, ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης «Θάρρος και Αλήθεια», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο.
Το 2017 σκηνοθέτησε την παράσταση «Ερωδιός» της Νατάσσας Αναγνώστου στο θέατρο ΠΚ.
Το 2019 σκηνοθέτησε την παράσταση Σωματικού θεάτρου «Across the Universe» στο θέατρο ΠΚ.
Το 2019 σκηνοθέτησε την παράσταση «Συρματένιοι Ξεσυρματένιοι Όλοι» του Γιάννη Μακριδάκη (Εκδ. Εστία), στο θέατρο Άβατον.
Ως performer:
Το 2017 συμμετείχε ως περφόρμερ στo “The Glass between” της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής και στο Beton 7.
Το 2017 συμμετείχε ως περφόρμερ στο “Gaze, a steady intent look” των Εύα Τσούρου και Μαρία Μεντή-Μερμίγκη, το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Rabbithole.
Ως συντονίστρια ομάδων – εμψυχώτρια:
Εργάστηκε επί δυόμιση χρόνια συντονίζοντας ομάδες θεάτρου και έκφρασης στα 3 οικοτροφεία και στο Κέντρο Ημέρας «Ίρις», κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων και παίδων. Παράλληλα σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού και αργότερα και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, δημιούργησε παιδικές ομάδες θεάτρου για τις οποίες έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα με τα παιδιά (2011-2016).
Από τον Νοέμβριο του 2017 συντονίζει ομάδες ψυχικής και σωματικής έκφρασης στο Σωματείο Καλυψώ, μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα για την ψωρίαση, ενώ το 2018 ανέλαβε την ομάδα ψυχικής και σωματικής έκφρασης στον σύλλογο Μυασθενών Ελλάδος.
Ζωγραφική:
Η αγάπη της για τη ζωγραφική επανέρχεται και ως αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2011 παρουσίασε την πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα», στο ArtGarage, στα Εξάρχεια.
Ακολούθησε η δεύτερη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα-από το Χρώμα στο Φως», στον εκθεσιακό χώρο του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο (2012).
