Ομάδα θεατρικής έκφρασης | Αυτοσχεδιασμός

Ομάδα θεατρικής έκφρασης | Αυτοσχεδιασμός

Έκφραση | Παιχνίδι | Φαντασία | Δημιουργία | Συναισθήματα | Ομαδικότητα | Επικοινωνία

Κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00

Η ομάδα θεατρικής έκφρασης απευθύνεται σε ανθρώπους που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης. Στόχος της ομάδας είναι το παιχνίδι, η έκφραση, η επικοινωνία και η συλλογική δημιουργία σε αυτοτελείς συναντήσεις, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά, και όχι η δημιουργία μιας παράστασης.

 

Οι συμμετέχοντες εξασκούνται στον αυτοσχεδιασμό, σε βασικές αρχές υποκριτικής θεάτρου, ασκήσεις σωματικού θεάτρου, ασκήσεις ψυχο-σωματικής ενεργοποίησης και έκφρασης, ομαδικότητας, ρυθμού, φωνής, αναπνοών, χαλάρωσης, συγχρονισμού και σύνδεσης της ομάδας, επιτυγχάνοντας βαθιά σύνδεση με το σώμα, τα συναισθήματά μας, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

 

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εστιάζουν στο «εδώ και τώρα» της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και να παρατηρούν και να αφήνονται στη δημιουργική ροή του παρόντος.

 

Σε κάθε συνάντηση δημιουργούμε μικρά αυτοσχεδιαστικά δρώμενα, τα οποία παρουσιάζονται την ίδια ημέρα μεταξύ των μελών της ομάδας, αντλώντας στοιχεία για την έμπνευσή μας από τις προσωπικές ιδέες, βιώματα, συναισθήματα των συμμετεχόντων, αλλά και από άλλες μορφές τέχνης (μουσική, ποίηση, ζωγραφική, λογοτεχνία, κ.ά.).

 

Τα οφέλη συμμετοχής στην ομάδα είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά καταγράφουμε κάποια οφέλη, τα οποία έχουν αναφέρει μέλη της ομάδας:

 

Σε αυτή την ομάδα μου δόθηκε η ευκαιρία, ο χώρος και ο χρόνος για να εκτίθεμαι με ασφάλεια, να δουλεύω το άγχος κατά τη διάρκεια της έκθεσής μου, να δένομαι με άτομα που απαρτίζουν την ομάδα, να παίζω, να συγκεντρώνομαι, να επικεντρώνομαι στο “εδώ και τώρα”. Η ομάδα με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι έχω φωνή και ένα σώμα, μέσα από το οποίο μπορώ να εκφραστώ.”

 

Η ενασχόληση με τις ασκήσεις μου έδωσε μια ώθηση στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοαντίληψη και την αυτοεικόνα μου. Βρήκα αποδοχή από τους άλλους. Με βοήθησε στη συγκέντρωση, στην παρατήρηση των ανθρώπων και των καταστάσεων και στο να αξιολογώ τα πράγματα διαφορετικά μέσα από την επαφή με τα άλλα μέλη της ομάδας.”

 

Για μένα η ομάδα μας είναι μια “ωδή” στην αυτογνωσία, στη δημιουργικότητα, στην αποδοχή και στο σεβασμό του διπλανού μας. Φεύγοντας από το μάθημα, νιώθω πιο γεμάτη.”

 

Η ομάδα θεατρικής έκφρασης της Συμμορίας του Ήλιου, φωτίζει πλευρές της προσωπικότητάς μου που ήταν στο παρασκήνιο. Ο στόχος δεν είναι να βγουν στη σκηνή, αλλά να περνάμε όμορφα και να ζούμε το “εδώ και τώρα” μέσα από το παιχνίδι. Αποτελεί ένα δώρο στον εαυτό μου, μια ευκαιρία να μου επιτρέπω να αφεθώ και να βγω από τα κουτάκια μου.”

 

Το πλέον ξέγνοιαστο, ευχάριστο και δημιουργικό δίωρο της εβδομάδας! Πραγματικά ζεις το “τώρα”. Κάθε μάθημα είναι αυτοτελές και διαφορετικό από το προηγούμενο, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι που δεν είναι ποτέ το ίδιο αλλά παραμένει πάντοτε συναρπαστικό. Με έχει βοηθήσει ιδιαιτέρως στον τομέα της έκθεσης, της εκφραστικότητας, της φαντασίας, του μοιράσματος, της ομαδικότητας, τα οποία προκύπτουν και από το εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα.”

 

Έναρξη τμήματος την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

 

Πληροφορίες:

Πότε: Κάθε Τετάρτη 20:00-22:00
Πού: Συμμορία του Ήλιου, Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας- εγγραφές: 6974828873
Κόστος*: 50 ευρώ / μήνα | 15 ευρώ / η φορά
* συμμετέχοντες από προηγούμενες χρονιές έχουν έκπτωση 10%

 

Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σας.

Κρατήστε θέση, φορέστε άνετα ρούχα και ελάτε να εκφραστούμε παίζοντας!

 

Art is our World

 

 

Μελίνα Σκούφου

Σκηνοθέτις | Θεατροπαιδαγωγός | Εμψυχώτρια Ομάδων

Το 2012 ίδρυσε τον χώρο τέχνης «Συμμορία του Ήλιου», όπου διεξάγει εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου και δημιουργικής έκφρασης σε παιδιά και ενήλικες αλλά και στεγάζει πρόβες για θεατρικές παραστάσεις.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε τη ζωγραφική και τον αθλητισμό, να γράφει ποιήματα και όταν αγόρασε την πρώτη της κιθάρα άρχισε να τα μελοποιεί.

Το θέατρο ήρθε στη ζωή της ως ένας παραπάνω τρόπος έκφρασης. Σπούδασε Υποκριτική-Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2004-2008), απ’ όπου έχει λάβει Τιμητική Διάκριση για επιτυχημένη επαγγελματική πορεία μετά την απόκτηση πτυχίου. Σπούδασε στη σχολή σωματικού θεάτρου Duende School of Ensemble Physical Theatre (2015). Αποφοίτησε με Άριστα από το μεταπτυχιακό Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Έχει παρακολουθήσει -μεταξύ άλλων- μαθήματα και σεμινάρια ζωγραφικής, ακροβατικών, yoga, τελετουργικού (ολιστικού) θεάτρου, σωματικού θεάτρου, δραματοθεραπείας, εναλλακτικών θεραπειών, κιθάρας, μουσικής σύνθεσης, κ.ά.

Ως βοηθός σκηνοθέτη είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο («Αίας», σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008, -«Wolfgang», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008), με το Αμφι-Θέατρο («Λέσχη της Αυτοκτονίας», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, 2009), και άλλες θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα, δίπλα στους σκηνοθέτες Παντελή Δεντάκη, Δημήτρη Μυλωνά, κ.ά.

Ως σκηνοθέτις:

Τον Μάιο του 2014 σκηνοθέτησε την επιτυχημένη παράσταση «Εβίβα!» για δύο θεατρικούς χειμώνες (2014-2016) στην κεντρική σκηνή του Τρένου στο Ρουφ.

Τον Απρίλη του 2016, εμπνεύστηκε το Πλας ντε λα Κονκόρντ – Plateia Omonoias – Concord, τριήμερη περφόρμανς στην Πλατεία Ομονοίας, η οποία ήταν στο πλαίσιο του In Progress Feedback Festival και στην οποία συμμετείχε ως σκηνοθέτης και περφόρμερ.

Την άνοιξη του 2016, ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης «Θάρρος και Αλήθεια», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αποβάθρα της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου Το Τρένο στο Ρουφ κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο.

Το 2017 σκηνοθέτησε την παράσταση «Ερωδιός» της Νατάσσας Αναγνώστου στο θέατρο ΠΚ.

Το 2019 σκηνοθέτησε την παράσταση Σωματικού θεάτρου «Across the Universe» στο θέατρο ΠΚ.
Το 2019 σκηνοθέτησε την παράσταση «Συρματένιοι Ξεσυρματένιοι Όλοι» του Γιάννη Μακριδάκη (Εκδ. Εστία), στο θέατρο Άβατον.

Ως performer:

Το 2017 συμμετείχε ως περφόρμερ στo “The Glass between” της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής και στο Beton 7.

Το 2017 συμμετείχε ως περφόρμερ στο “Gaze, a steady intent look” των Εύα Τσούρου και Μαρία Μεντή-Μερμίγκη, το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Rabbithole.

Ως συντονίστρια ομάδων – εμψυχώτρια:

Εργάστηκε επί δυόμιση χρόνια συντονίζοντας ομάδες θεάτρου και έκφρασης στα 3 οικοτροφεία και στο Κέντρο Ημέρας «Ίρις», κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων και παίδων. Παράλληλα σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού και αργότερα και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, δημιούργησε παιδικές ομάδες θεάτρου για τις οποίες έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα με τα παιδιά (2011-2016).

Από τον Νοέμβριο του 2017 συντονίζει ομάδες ψυχικής και σωματικής έκφρασης στο Σωματείο Καλυψώ, μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα για την ψωρίαση, ενώ το 2018 ανέλαβε την ομάδα ψυχικής και σωματικής έκφρασης στον σύλλογο Μυασθενών Ελλάδος.

Ζωγραφική:
Η αγάπη της για τη ζωγραφική επανέρχεται και ως αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2011 παρουσίασε την πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα», στο ArtGarage, στα Εξάρχεια.

Ακολούθησε η δεύτερη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα-από το Χρώμα στο Φως», στον εκθεσιακό χώρο του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο (2012).